Hakkımızda

Türkiye adeta bir darbeler ülkesi oldu. 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 Muhtırası, 12 Eylül 1980 Darbesi, 28 Şubat 1997, 27 Nisan 2007 E-Muhtırası ve en son 15 Temmuz 2016 Darbe girişimi… 27 Mart 1923’te II. Grup liderlerinden Ali Şükrü’nün öldürülmesi sonucunda I. Meclis’in kapatılmasını da bu kapsamda değerlendiren tarihçiler bulunmaktadır.

Neredeyse on yılda bir darbelere maruz kalmış bir ülkeyiz. Her darbe beraberinde ciddi mağduriyetlere yol açmakta ve onarılması neredeyse mümkün olmayan haksızlıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de yaşanan darbe geleneğiyle beraber oluşan hukuksuzlukları ve yaşanan mağduriyetleri tespit ederek kamuoyunu doğru bir şekilde bilinçlendirmek önem arz etmektedir. Bizler “Türkiye’de Darbeler Arşiv Projesi” ile yaşanılan zulüm ve haksızlıklar hafızalardan silinmeden, geçmişten bugüne yaşanan darbeleri gündemde tutarak, tarihi, kültürel, siyasi, sosyal tüm birikimleri geleceğe taşımayı hedefliyoruz.

Projenin ilk amacı Türkiye’de yaşanmış olan darbeler ile ilgili elde bulunan ne kadar materyal varsa onları bir araya getirerek yazılı ve görsel bir arşiv oluşturmaktır. Aynı zamanda darbe tanıklarının kendi hikayelerinin yer aldığı video çekimleri ile geleceğe canlı tanıklar bırakmaktır.

Türkiye’de Darbeler Arşivi WEB sayfamız sürekli olarak güncellenecek; darbeler ile ilgili sözlü ve görsel arşiv çalışmalarıma devam edilecektir. Proje ile her darbe tarihi yıldönümünde yaşadığımız, arşiv yokluğu ve darbe dönemlerinde yaşananların kayıt altına alınmadığı için yok olan tarihi hafıza, böylece kayıt altına alınarak ülkemiz insanının hizmetine sunulacaktır.

Türkiye’nin yakın tarihine dair yazılı, sözlü ve görsel yayınların az olması veya bu belgelerin taraflı olması özellikle gençlerin yanlış bir tarih bilgisine maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Gençlerimizin, yani gelecek kuşaklarımızın Türkiye’de yaşanan darbeler tarihi ile ilgili doğru, adil ve haktan yana bilgilere ulaşmaları da çalışmamızın ana hedeflerindendir..